Šiais laikais kaljanas yra tarsi neatsiejama savaitgalio pramoga įvairaus amžiaus bei tipų žmonėms. Vieni kaljaną naudoja ramiems penktadienio vakarams prie pokalbių su draugais, kiti vakarėliams, dalis pasirenka kaljano barus ar kaljano nuoma namuose romantiškiems vakarams su mylimaisiais, dar kiti – atsipalaidavimui bei streso mažinimui po sunkios darbo savaitės. Kaljano skonių yra labai daug. Tiek saldžių, tiek gaivių, tiek specifinių, tam tikro ingridiento, skonių.
Kaljano tabakas skirtomas į dvi rūšis: šviesus ir tamsus. Labiausiai vartojamas – šviesusis. Jis yra su mažiau nikotino bei lengviau įkvėpiamas.
Kaljano paruošimas
Kaljano paruošimas yra labai svarbus norint mėgautis skoniu ir rūkymo patirtimi. Norint teisingai paruošti kaljaną, reikia atlikti keletą pagrindinių veiksmų:
- Kolbą pripildome vandeniu, pienu ar kitais gėrimais.
- Stiebą užsukame ant kolbos. Lėkstę uždedame ant stiebo ir su tarpine ją pritvirtiname.
- Ant tarpinės uždedame taurelę ir pripildome ją pasirinktu tabaku (Jei ruošiate maišyti keletą skirtingų tabako skonių – darykite tai prieš dedant į taurelę).
- Ant taurelės uždedame kaitinimo kamerą.
- Įjungiame angliukų kaitinimo kaitlentę, uždedame du angliukus ir laukiame kol jie užkais. (Angliukus kaitiname kol pilnai parausta/apdega visos jo pusės, kitaip kitą dieną jausite galvos skausmą).
- Uždedame kaitinimo kamerą ant taurelės. Naudojant žnyples atsargiai paimame įkaitusius angliukus ir įdedame juos į kaitinimo kamerą.
- Uždedame kaitinimo kameros dangtelį ir jį uždarome. Palaikome uždarytą 4 min. Tuomet jį atidarome (kad būtų atviri orui pralaidūs tarpeliai). *Jei patraukus dūmų nėra daug – galite palaikyti dar 1 – 2 min. Palaikius uždarytą per ilgai – gali sudegti tabakas.
- Prieš pirmąjį dūmų traukimą prapučiame keletą kartų (Prapučiame nestipriai, nes kitaip pateks vanduo iš kolbos ir užgesins angliukus).
- Galite mėgautis savo profesionaliai paruoštu kaljanu!
*Rūkymo eigoje rekomenduojama kartais prapūsti kaljaną
*Angliukus rekomenduojama keisti kas 20 minučių. Jei norite taupyti angliukus, po 20min. šiek tiek uždarykite kaitinimo kameros oro padavimą ir taip leisite angliukams išlaikyti likusią šilumą ilgiau.
*Norint rūkyti kaljaną antrąjį kartą – rekomenduojama visą kaljaną išplauti ir kartoti paruošimo eigą.
*Viską išplovus BŪTINA išdžiovinti: taurelę, kaitinimo kamerą, kaitinimo kameros dangtelį.